pondelok, novembra 26, 2007

Španielska zápisky / 8. Granada a Alhambra


V sobotu pocas nasho druheho vikendu sme sa rozhodli spravit si vylet do Granady, krasneho mestecka vzdialeneho cca 1,5 hodiny cesty autobusom z Malagy smerom do vnutrozemia. Vyrazili sme skoro rano, kedze sme toho chceli v Granade vela stihnut. Cesta autobusom smerom do vnutrozemia nebolo nicim specialne zaujimava. Kopec striedal kopec, dolinu dolina. Celkom nudny pohlad. Kopce boli posypane stromami velmi riedko, pripadalo mi to ako trieda stredoskolakov na nultej hodine telesnej vychovy. Len tak si tam lenivo postavali :-).Po nich vsak prisli kopce posiate stromcekami, ktore vyzerali ako keby cvicili spartakiadu. Krasne zoradene. Tie nas sprevadzali cely zvysok cesty az do Granady. Usudili sme, ze to budu asi "polia", kde sa postuju olivy. Zaujimave bolo, ze sme krizovali asi 3 rieky, ktore boli krasne oznacene, avsak ked som sa pozrela z okna pod most, videla som len suche koryta.... nuz, asi riecna voda bola prave na dovolenke po namahavom lete.
Pri vstupe do Granady ma zarazila trava zvlastnej farby.... hovorili sme zi, ze "bud tu popri cestach rastie trava zvlastnej farby, alebo tu rano santili prizemne mrazy." Pri vtedajsich teplotach "u nas" v Malage (ktore sa cez den pohybovali okolo 20 stupnov a cez den sme chodili v trickach), sa nam zdalo byt nemozne, ze by tak blizko pri Malage boli prizemne mrazy. Avsak ked sme z autobusu vystupili, nepredstavitelne sa stalo realitou. Teplotny rozdiel nas zarazil (zdal sa mi byt vacsi, ako ked z Kosic pridem do Popradu), kedze sme s nim vobec neratali. Pocas celeho dna sme teda "bojovali" s chladom.
Granada je jedno z najnavstevovaniesjcich miest v Spanielsku. Je oblubenym miestom lyziarom, kedze nedaleko sa nachadzaju zname lyziarske strediska v Sierra Nevade. Nachadza sa tu mnozstvo pamiatok a skvostov, v ratane svetoznamej ALHAMBRY, vdaka comu sa Granade tesi celorocnej navsetvnosti turistov.
Najprv sme sa vybrali do centra mesta navstivit katedralu a nejake-tie pamiatky, ktorych strucny zoznam nam na kusok papiera vecer predtym spisal nas sef v praci. Takze sme chvilku bludili po centre, chodili od dveri k dveram,
a pozerali, ci to nahodou nie je jedna z veci na "nasom zozname". Pochodili sme teda viacero veci, o ktorych nemam ani potuchy.... som veeelmi zly turista. Co vsak viem urcite, ze raz by som sa tam chcela vratit, pretoze je to naozaj krasne mesto. Navalu turistov v centre mesta su samozrejme prisposobene aj miestne pomery. Na jednej strane su to mnozstva obchodikov zo suvenirmi a poulicni umelci ako maliari a hraci na gitarach, ktori turistom dodavaju pocit pravej spanielskej atmosfery.
Na druhej strane su to ludia, ktori sa na turistoch snazia zarobit a su velmi neprijemni. Hovorim o "bosorkach s vetvickami". Pri kazdom turisticky atraktivnom mieste je ich hned niekolko. Ich praca spociva v tom, ze najprv vam daju (vo vacsine pripadoch az vnutia) zelenu vetvicku. Akonahle si ju vezmete do ruky zacnu Vam vestit z ruky, su na vas velmi mile a potom od vas "drankaju" peniaze, pricom samozrejme, stale pytaju viac a viac. Vacsina turistov ich obchadza. Tie zeny su vsak v niektorych pripadoch agresivne. Turistu proste schmatnu a to svoje "vestenie" tomu chudakovi doslova vnutia. V takom pripade je clovek doslova chyteny do pasce. Mali sme tu moznost sledovat ich "pracu" z bezpecia turistickeho autobusu pocas jednej zo zastavok. Videli sme, ako sa jednej vestici podarilo od jedneho dievcata vymamit 20 eur. Tolko penazi za taku kravinu. Taketo okradanie turistov vie riadne zneprijemnit den. Nam sa tieto zeny nastastie stastne darilo "striasat" (po mojej neprijemnej skusenosti spred dvoch rokov, kedy ma podobne zeny okradli - myslim doslova, nic som im nedavala, sa ich stranim ako cert kriza). Ale kazde miesto ma svoje dobre aj zle stranky, takze treba to brat sportovo.
Kedze sme toho o meste nevedeli vela, rozhodli sme sa kupit si listok na turisticky autobus, ktory obchadze vsetky najznamejsie turisticke atrakcie, ku ktorym je aj vyklad. pre nas bol najoptimalnejsi vyklad v anglictine. Avsak napriek mojej dobrej znalostnej urovni tohto jazyka som toho pochytila len velmi malo. Po jednej obhliadkovej jazde sme sa rozhodli, ze sa pojdeme najest a ze po obede prejdeme na zlaty klinec programu - do zahrad Alhambry.

Na obed sme si nasli prijemnu restauraciu, ktorej uzasnu atmosferu dotvarali typicke Spanielske sunky (Jamons) - teda cele bravcove stehna, ktore vyseli zo stropu a absolvovali proces susenia, aby sa o niekolko mesiacov mohli dostat v ich pre spanielsko typickej, susenej podobe. Mimochodom, velmi chutna zalezitost.
Naznamejsim monumentom v Granade je spominana Alhambra, stara pevnost s palacmi a krasnymi zahradami, ktora lezi na kopci nad Granadou. Kedze ja nie som velmi na historicke fakty, viac o tomto skvostnom monumente sa mozete dozvediet na tychto www strankach:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Alhambra
http://www.arsvirtual.com/visitas/visitas/Alhambra/index.html - virtualna prehliadka alhambry
http://www.alhambra.org/eng/index.asp?secc=/inicio
Spomeniem len tolko, ze listky na vstup do palacov sa musia rezervovat vopred a ich pocet je limitovany asi na 3000. Dva dni pred nasou navstevou uz boli vypredane. Tak sme sa rozhodli palace ozeliet a vybrali sme sa tam s tym, ze navstivime aspon nadherne zahrady. Boli naozaj fascinujuce. Navsteva tohto miesta je vsak minimalne poldnova zalezitost, takze aj toto krasne miesto sme viacmenej preleteli, kedze sme prisli asi 2 hodiny pred jeho zatvorenim. Pri nasom odchode sme sa s Catharinou (nasou spolubyvajucou z Nemecka) rozhodli, ze ostaneme, pojdeme na nocnu navsetvu palaca (tam boli este volne listky) a ze do Malagy sa vratime neskorsim autobusom. Tak teda Misa s Evkou sa vybrali na autobusovu stanicu, kedze im bola ovela vacsia zima ako nam a chceli sa cim skor vratit do tepluckej Malagy. My s Catharinou sme sa zatial zohriali v hoteli pri dobrom vinku. Avsak asi 10 minut pred tym, ako sme planovali ist kupit listky, zavolali nam zo stanice, ze nemame ziaden vhodny neskorsi autobus do Malagy. Toto nas uplne zarazilo. Tak velmi sme sa tesili na nocnu navsetvu palaca...avsak pri odchode posledneho autobusu o 21:00 by sme to vobec nestihali (palac totiz otvarali o 20:00 a cesta na autobusovu stanicu zaberie cca 20 min. autom). Tak sme teda sklamane sadli do taxika a zviezli sme sa na do mesta na autobus "domov".

Sice som teda nevidela vsetko, co by mal spravny turista v Granade vidiet, mozem vsak s kludnym srdcom povedat, ze som tam bola a ze som si tento den uzila najviac, ako sa pri danych podmienkach a okolnostiach dalo. Dufam vsak, ze este bude prilezitost sa sem vratit a odniest si z tohto nadherneho mesta este viac.
Mimochodom, fotky z Granady najdete TU, a fotky zo zahrad Alhambry TU.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send you an email.
I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

Feel free to surf to my webpage; best cellulite treatment